HISTORIEN

DRØMMEN DER BLEV TIL VIRKELIGHED

Dit Center Viborg åbnede dørene på Ølandsvej d. 6. maj 2021, men måtte desværre lukke dem igen allerede d.1. januar 2022. Corona kastede sin tunge skygge over projektet og fratog centret enhver reel chance for at finde grobund.

Beslutningen om at kaste håndklædet i ringet fik jeg heldigvis hjælp til at tage i tide. Når man har givet alt, hvad man har, og arbejdet i døgndrift, for at få noget til at lykkes, så er det svært at forholde sig objektivt til sådan et valg, og jeg er bange for, at havde jeg ikke haft en god makker på sidelinjen, så var jeg fortsat med 110 km/t ud over kanten.

Jeg undgik konkurs og økonomisk ruin og er mange, mange erfaringer rigere!

IMG_6360

OMGIVELSERNE

Centret på Ølandsvej lå placeret helt ved vejens ende, hvorfra der var forbindelse til Islandsstien og dermed ikke mere end knap 1,5 km til banegården.

fællesskab

RECEPTION & CAFÉ

Café-området var et væsentligt omdrejningspunkt i projektet. Det var her, fællesskabet skulle gro via foredrag, medlemscafé, workshops og hverdagskaffen. 

 

store sal

SALENE

På Ølandsvej havde vi 2 holdsale. En på 130 m2 og den på 250 m2. Den store sal var helt nybygget med Unisport parketgulv på en Actiflex underkonstruktion for optimal stødabsorbering. Begge sale havde desuden flotte spejlvægge og kvalitetslyd.

nada

NADA

For at understrege centrets fokus på den mentale sundhed, tilbød vi NADA på holdplanen. NADA er en standardiseret øreakupunktur-model, som genskaber kroppens balance og derfor kan virke meget bredt.

maj dragersdal

ESSENTIALS

NAVN

Maj Dragersdal

NUVÆRENDE BESKÆFTIGELSE
 • Indehaver Dit Center Viborg
 • Vikar i bofællesskaber for udviklingshæmmede
 • Tekstskribent på konsulentbasis
ERHVERVSERFARING
 • 18 år som fastansat lærer
 • Dance by Heart (PMV)
UDDANNELSE
 • Folkeskolelærer med linjefag i dansk, musik, hjemkundskab og billedkunst
 • Psykologcertificeret AKT KRAP-vejleder
 • Pædagogisk Diplomuddannelse i psykologi
 • NADA-behandler
INSTRUKTØRUDDANNELSE
 • Hit Fit Dance® / Hit Fit Kids
 • Crossdance™ / Crossdance Power
 • Zumba®
 • Latinmix / Retromix

DER VAR ENGANG

Jeg brugte de første 18 år af mit arbejdsliv som fastansat lærer og oplevede, hvordan rammerne for hvervet blev ringere og ringere. Da endnu en reform ramte i efteråret 19, kastede jeg håndklædet i ringen. Det sidste, jeg husker er, at man ikke længere måtte sige “team” – det hed i stedet “konstruktivt arbejdsfællesskab” eller noget i den retning.

Jeg blev sygemeldt i starten af 2020 og indgik hen på sommeren en fratrædelsesaftale ligesom adskillelige af mine kolleger. Jeg var tillidsrepræsentant, hvilket betød, at det var en god aftale, men jeg var enormt frustreret over at opleve, hvordan man bevidst gik til grænsen, velvidende at det hele efterfølgende blot kunne “fejes ind under gulvtæppet” med en aftale.

Det fik mig til at tænke 2 ting:

 1. Når andre ikke var villige til at sætte den mentale sundhed på dagsordenen, så måtte jeg jo selv gøre det.
 2. Hvis jeg ikke bare skulle gøre mere af det samme, så var det nu, jeg skulle gøre noget helt andet.
maj dragersdal
start up 24

EN NY VEJ

Samtidig har jeg i mit voksenliv udviklet en passion for fitnessdans og en sideløbende irritation over, at sundhed i høj grad alene ses ud fra et fysisk perspektiv. For alt for mange mennesker betyder det, at motion hænger sammen med kost og udseende og derfor kun er på programmet i forbindelse med de årlige slankekure, og sådan går vi glip af den enorme effekt, motion har for hele vores psykiske velbefindende.

Derfor var det afgørende for tanken bag Dit Center Viborg ikke at måle sundhed i kilo, men i smil og trivsel. Fokus skulle i stedet rettes mod at acceptere sig selv i det udgangspunkt, man nu engang befandt sig i. 

I sommeren 2020 blev jeg altså fritstillet og fast besluttet på at gå nye veje, tilmeldte jeg mig Start Up 24 hos Business Viborg.

Start Up 24 er et 24-ugers forløb med undervisning af forskellige erhvervsfolk, netværk og din egen businesscoach, og det er ganske gratis.

Projektet er iværksat med midler fra EU’s Socialfond og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og har fokus på iværksætteri og jobskabelse samt selvstændig virksomhed og virksomhedsetablering

Facebook-siden blev oprettet 10. august 2021 og jeg startede på kurset 11. august 2021.

FRA IDÉ TIL VIRKELIGHED

På kurset fik vi undervisning i markedsføring, virksomhedsformer, forretningsmodeller, salgskanaler, budgetter, kundesegmentering og meget meget mere. Vi netværkede og præsenterede vores idéer og fik masser af konstruktiv kritik undervejs. Her til højre er jeg i gang med den afsluttende præsentation af projekt Dit Center Viborg.

Og jeg skulle lige hilse og sige, at det har været fuldtidsbeskæftigelse lige siden. Jeg valgte så også at lave det hele selv – logo, hjemmeside, videoer, opslag – alt – og fordi jeg sådan set aldrig havde lavet en hjemmeside før, så tog det bare lidt ekstra tid.

Forløbet på Start Up 24 indeholdt 6 uger x 2 hele dages undervisning ved forskellige erhvervsfolk, 6 ugers arbejde på eget projekt med base hos Erhvervsrådet og med adgang til sparring og 12 uger koblet sammen med en erhvervscoach. Min coach var Anne Stampe Olesen.

I det hele taget kan forløbet kun anbefales. 

FORRETNINGSPLANEN

Kort fortalt var meningen at brede indtægtsgrundlaget ud ved at operere med 3 områder under samme tag – holdtræning, velvære og events.

Dels fordi, jeg ikke gjorde mig forhåbninger om at kunne konkurrere på medlemstal alene, dels for at kunne kompensere, hvis indtægtsgrundlaget på et af områderne skulle falde i en periode.

Det var ikke del af planen, at corona skulle sætte mig skakmat på alle 3 områder.

Hele forretningsplanen ses her. Dog er enkelte sider og detaljer er udeladt.

LOKALERNE

Allerede sidst i august 2020 tog jeg kontakt til mægler, og umiddelbart derefter sad jeg med de første bud på rammerne for det kommende Dit Center Viborg. Den 4. september 2020 tog jeg ud for at se de første lokaler. Det var på Ølandsvej.

Faktisk var jeg nær aldrig taget afsted, for jeg havde set stedet på nettet mange gange før og vidste, det havde været forsøgt afsat gennem en årrække, og jeg kunne bare slet ikke umiddelbart få det til at passe med de behov, jeg havde.

Men udlejer havde netop købt ejendommen, og jeg besluttede at lade det være indledningen på lokalesøgningen. Jeg vidste, det ikke skulle være det, men det kunne være det udgangspunkt, jeg kunne holde de andre op mod.

Og så faldt jeg pladask for det.

OVERSERGENTEN

Den 23. september 2020 underskrev jeg lejekontrakten. Jeg var selvfølgelig rundt og se en række andre lejemål også, men der var ikke andet, der for alvor var interessant.

Rammerne sælger jo ikke sig selv, og det havde selvfølgelig kæmpestor betydning at blive mødt med en velvillighed i forhold til justeringer, men også en oprigtig interesse i forhold til projektet.

Det skulle vise sig at blive et helt særligt samarbejde, som har haft virkelig stor betydning for mig, fordi det gav mig adgang til en sparring undervejs, der har været uvurderlig.

Jeg har generelt været heldig at have rigtig mange fantastiske og engagerede mennesker omkring mig, men alligevel har jeg tit følt mig alene med det samlede og ofte tunge ansvar. Det har naturligvis været svært for andre at sætte sig ind i, og så var det bare guld værd at kunne jeg ringe til en udlejer, som både havde erfaringen til at holde hovedet koldt, men også økonomisk interesse i at se projektet lykkes.

Møffe, basse, sveske, Stef, men mest oversergenten – kært barn har mange navne.

Til gengæld gjorde det bestemt ikke noget nemmere, da det stod klart, at vi var nødt til at trække stikket. Sådan er det.

steffen lindhart

INTRO NOVEMBER 2020

FORBEREDELSER

Lejemålet kunne være klar til overtagelse 1. april 2021. Det kan jeg huske, jeg var en lille smule ærgerlig over, for alle ved jo, at motionens absolutte højdepunkt ligger i januar. Men der skulle falde en del på plads med ombygning og håndværkere, og da ejendommen først blev overtaget 1. december 2020, var det ikke realistisk at blive klar før.

Det skulle så vise sig at blive meget heldigt for mig, da vi jo som bekendt endte i en nedlukning af samfundet pga corona 17. december 2020.

1. december 2020 fik jeg nøglerne og muligheden for at følge ombygningen. Der var rigtig meget, der skulle købes til indretningen bagefter, så jeg gik i gang med at spotte de gode tilbud.

STORE SAL – FØR

Det største projekt var den store sal. Det havde fungeret som værksted/opbevaring tidligere og krævede virkelig den helt store omgang.

 • Porten, døren, et vindue og 2 radiatorer blev sløjfet, så der her senere kunne opsættes en komplet spejlvæg.
 • En skillevæg blev væltet.
 • Loftet blev malet og ny loftsbelysning opsat.
 • Vægge blev malet og elinstallationer korrigeret.
 • Gulvet blev planet med flydende beton, hvorefter der blev etableret parketgulv fra Unisport på en Actiflex underkonstruktion.
store sal
store sal
store sal

STORE SAL EFTER

store sal
store sal
store sal
store sal
store sal

INDGANGEN

Oprindeligt førte indgangen ind mellem to ens lokaler, og man kom så ind i disse lokaler fra “velværeafdelingen”.

Vi besluttede at åbne området op og inddrage det ene lokale til receptionsområde. Der blev lavet et stort hul i væggen og indsat to glasdørspartier. Det blev helt perfekt.

Alle vinduerne havde flere lag åregammel folie på, og det var en krig at få fjernet.

indgang
indgang
indgang
indgang
indgang
lim

CAFÉEN

Hele området ved caféen skulle afgrænses, så der blev lukket af til Forenede Service, som bor nede i hjørnet.

Der var i forvejen en væg, der afgrænsede “redskabsområdet”, men den var grim. Så på med nogle plader.

Desuden fik loftet en tur, og der blev etableret en vandstation.

cafeen
cafeen
væg
væg
cafeen

LILLE SAL & LAGER

En ekstra væg blev sat op i “velværeområdet”, så der blev et rum mere. Det var dette rum, der var lager – og senere også kontor.

Den lille sal fik en omgang maling og gulvet en letslibning.

lager
lille sal
kontor

KONTORET

På 1. sal i den ene længe lå kontoret.

Det var et hyggeligt rum på 89 m2 med skrå vægge. Her blev installeret et lille køkken, så jeg kunne vaske op efter kaffen, bage boller, skære frugt mv.

Jeg brugte lokalet rigtig meget under ombygningen – alle indkøbene blev opmagasineret her, og vi havde også et indledende teammøde deroppe.

Da først centret stod færdigt, kom jeg aldrig rigtig derop mere, og i juli 2021 afgav jeg det som del af en budgetaftale og rykkede ned på lageret i stedet.

kontoret
kontoret
kontor

SPEJLVÆGGE

Spejlene skulle vise sig at blive et kapitel for sig. De var nødt til at blive monteret som noget af det sidste, og desværre kunne det ikke passe ind, før alle gulvene blev poleret. Så jeg måtte dække grundigt af.

11. marts 2021 kom de så. Der var i alt lidt over 24 m spejl i stykker af ca. 2 m bredde. Som det ses i videoen, er det ikke en pakke, man sådan bare lige leverer. Og i mellemtiden havde vi sat de to glasdørs-partier i ved indgangen, og disse viste sig ikke at være brede nok til, at vognen, de blev transporteret på, kunne komme igennem.

Men ikke nok med det. Da de et par dage efter kom 3 mand for at sætte dem op, viste det sig, at kanterne på spejlene ikke var slebet. Det kostede en ekstra uges ventetid.

Da det så endelig blev tid til at sætte dem op, knaldede de et hjørne af det ene spejl… men vi nåede da at få det færdigt i marts.

spejle
spejle
spejle

VIRTUEL FREMVISNING

Den 30. december 2020 blev de første intromedlemskaber sat til salg. Det var håbet, at vi i den forbindelse kunne have afholdt en fysisk fremvisning, hvor der var mulighed for både at se centret, men også få hjælp til det tekniske og mulighed for at stille spørgsmål.

Det var ikke muligt pga corona-nedlukningen, så vi måtte nøjes med en virtuel fremvisning i stedet.

ARTIKLER

Det blev også til lidt på skrift fra den lokale avis Viborg Stifts Folkeblad.

16. februar 2021

“Maj Dragersdal tager hul på et nyt kapitel, når hun åbner Dit Center Viborg den 3. april…”

 

4. august 2021

“Maj Dragersdal synes, at den mentale sundhed er mindst ligeså vigtig som den fysiske. Derfor er hendes træningscenter også et rum for velvære, fællesskab og gode oplevelser…”

lys

TO DO

Man forestiller sig næppe, hvor omfattende sådan et projekt er. Jeg gjorde i hvert fald ikke.

Der var så vanvittigt mange nye ting at sætte sig ind i hele tiden. Bookingsystem, lønsystem, regnskabsprogram, moms OG lønsum, abonnementer, kontrakter osv.

Og samtidig samlede jeg møbler, byggede boldreoler, satte lys op, ansatte instruktører, lavede samarbejdsaftaler, hjemmeside og al markedsføring. Det kan sagtens tage 3 timer at redigere 15 sekunders video.

Min intention var selvfølgelig at få så meget ud af pengene, som muligt, så udover at lave alt, jeg kunne selv, så brugte jeg også oceaner af tid på søge de gode tilbud både på inventar, men også fx på bookingsystem.

CORONA

Sidst i december 2020, var der ingen tvivl om, at nedlukningen ville trække ud. I første omgang gav det ikke anledning til nogen særlig uro, fordi det alligevel ikke var planen, at vi åbnede dørene før april. Men det fortsatte bare. 

Samtidig var det tydeligt at mærke, at folk allerede havde oplevet en nedlukning med abonnementer i klemme og billetter til oplevelser, der blev udsat eller aflyst. Jeg forestillede mig, at når vi endelig måtte (gen)åbne, så ville vi blive blæst bagover, fordi folk trængte til at vende tilbage til et normalt liv.

Sådan gik det bare ikke. En frygt var plantet i rigtig mange af os. Da vi endelig måtte åbne for holdtræningen den 6. maj, skulle det vise sig, at der ventede en sej kamp med at trække folk ud af hulerne igen.

Og det hjalp bestemt ikke på det, at der var krav om coronapas, for på det tidspunkt var ikke ret mange vaccineret endnu, så det krævede test 2-3 gange om ugen, hvis man ville dyrke regelmæssig motion.

I efteråret 2019 – før der var noget, der hed corona – havde jeg booket Silas Holst til et event. Jeg solgte over 100 billetter på en uge. Med corona på sidelinjen var det nærmest umuligt at sælge billetter til noget som helst. Dit Center Viborg havde ikke engang nået at åbne, før de første events måtte enten aflyses eller flyttes. Folk havde bare ikke travlt med at komme ud og få de oplevelser, og det var en tendens, der var gældende på landsplan.

Heldigvis viste det sig, at folk var meget begejstrede for setuppet, og der gik ikke længe, før vi stod med en hær af engagerede ambassadører. Herefter gik det kun én vej – fremad.

Efter nogle måneder mærkede man tydeligt, at corona slap taget i folk, og jeg kan huske, vi flagede, da jeg pillede de sidste skilte ned. Vi begyndte at kunne samle folk til events, og jeg tænkte, det nok skulle gå.

vinter
julefrokost

EXIT

Det var planen at åbne den 2. april, men holdtræningen måtte ikke starte op før den 6. maj. Det vil sige, at der i april ikke var en indtægt. Og selvom jeg slap med at betale forbrug de første måneder, så var jeg jo en måned bagud ift budgettet.

Det så fornuftigt ud med forhåndstilkendegivelserne, men der skulle flere til. Det var billige medlemskaber, hvilket krævede flere medlemmer end hvis det havde været dyrere. Jeg satsede alligevel på en billig pris, fordi jeg vidste, der skulle overbevisende incitament til at få folk til at rykke til et tilbud, de ikke havde set på forhånd.

I juli 2021 indgik jeg en budgetaftale med oversergenten og banken, og jeg satte alle sejl ind på at komme ovenpå i løbet af efteråret. Jeg tog også et fuldtidsarbejde ved siden af og arbejdede således i hvert fald 2 x 37 timer om ugen.

Det var hårdt, men det gik fantastisk godt med virksomheden, og jeg levede fuldt ud op til den budgetaftale, vi havde lavet. Men ingen af os regnede med nye restriktioner.

Jeg mærkede det med det samme, da corona igen kom på dagsordenen. Der skulle kun meget lidt til at vække den frygt, der allerede boede i mange, og i løbet af forholdsvis kort tid stod det klart, at corona igen havde tænkt sig at dominere vores hverdag.

Jeg havde så travlt, at jeg ikke fattede det, da sandheden landede fredag 19. november. Vi skulle have medlemsjulefrokost om aftenen, og jeg var i chok. Jeg var slet ikke i stand til at skille tingene ad.

Det var den længste december i mit liv. Hverdagen i centret var nødt til at fortsætte, men jeg kunne slet ikke regne med mine reaktioner. Så græd jeg, så var jeg vred, så var jeg ligeglad og så startede det forfra. Heldigvis lander man jo i det igen. Balancen genskabes og man får igen mulighed for at se klart og sætte tingene i perspektiv. 

Sådan er det bare nogle gange. Den er ikke længere. Nu tager Dit Center Viborg hul på et nyt kapitel med base i Game Streetmekka Viborg, og jeg har plads til at kaste mig ud i nye, spændende udfordringer. Det kan være, der bliver i en helt anden boldgade – det ved man aldrig.

Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram